e-Twinning Project 2019-20

e-Twinning Project

Σχολικό Έτος 2019-2020

      Κατά τη διάρκεια της Σχολικής Χρονιάς 2019-2020 η ΣΤ1 τάξη κάτω από την καθοδήγηση της δασκάλας των Αγγλικών κ. Στεργιανής Αγιομαμίτου, συμμετείχε στο project “Countdown to the 2020 Olympics”. Στο project συμμετείχαν και άλλα 25 σχολεία από πολλές χώρες της Ευρώπης.

      Οι μαθητές/τριες κάθε μήνα έπρεπε να ολοκληρώσουν μια διαφορετική εργασία -πρόκληση και μέσα από αυτή να επικοινωνήσουν και να διαδράσουν με τα παιδιά στις υπόλοιπες χώρες μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

       Αρχικά οι μαθητές συστήθηκαν μέσα από ένα γράμμα που η δασκάλα της τάξης κ. Κασιώρα Μαρία, μετέφερε προσωπικά σε ένα από τα σχολεία-το Loretto High School – στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες έγραψαν κείμενα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή padlet, παρουσίασαν τον αγαπημένο τους Ολυμπιονίκη, μίλησαν και δημιούργησαν αφίσες για τις Ολυμπιακές Αξίες, συνέκριναν τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντάλλαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες και επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη, απ όπου άντλησαν πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης προσπάθησαν να γνωρίσουν την ιαπωνική κουλτούρα, καθώς οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ,το Τόκυο. Ειδικότερα δημιούργησαν φυλλάδια με τους κανόνες συμπεριφοράς που πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδέψουν στην Ιαπωνία, e-book με πληροφορίες για τη χώρα και ιστορία/ κόμικ με τίτλο « Mr Pack travels to Japan». Διάλλεξαν ακόμη και τους που πιστεύουν ότι θα φέρουν μετάλλια στη χώρα μας.

        Στα πλαίσια της διαθεματικότητας δούλεψαν και στα Ελληνικά συζητώντας κυρίως με αφορμή κείμενα όπως « Ο Θωμάς» που πραγματεύεται την προσπάθεια που καταβάλλουν οι αθλητές της ζωής, τα παιδιά με αναπηρία, για να συμμετέχουν σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στα πλαίσια της διαθεματικότητας επίσης δούλεψαν και στα Γαλλικά με την καθοδήγηση της δασκάλας των Γαλλικών κ. Πολύχρου Ασημίνας.

Στο συνεργατικό πρόγραμμα eTwinning με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκυο το 2020 συμμετείχε το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας της Στ΄τάξης του 20ου ΔΣ Καλαμαριάς με δυο ψηφιακές δραστηριότητες :

  • Δημιουργία συννεφόλεξων με θέμα τη χώρα της Ιαπωνίας
  • Δημιουργία ψηφιακού τοίχου, όπου δημοσίευσαν :

α)φωτογραφίες και λεζάντες από αθλήματα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

 β)διαδραστικό/διαδικτυακό κουίζ για τους γαλλόφωνους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων

   Οι μαθητές των γαλλικών μέσα από το πρόγραμμα eTwinning  κατάφεραν :

  1. να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τη χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες, τον πολιτισμό της και τα αξιοθέατά της
  2. να κάνουν γνωστά τα αθλήματα και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας, στους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων
  3. να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους γαλλόφωνους μαθητές-συνεργάτες
  4. να χρησιμοποιήσουν λεξιλόγιο στη γαλλική γλώσσα
  5. να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες μέσω διαδραστικών/διαδικτυακών δραστηριοτήτων
  6. να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους

Οι μαθητές/τριες με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Μουσικής και Φυσικής Αγωγής κ. Τσαλίκη Μαρίας και κ. Ποζίδου Μαρίνας ηχογράφησαν τον Ολυμπιακό Ύμνο και δημιούργησαν video-clip με φωτογραφίες που αναπαριστούν Αρχαία Ολυμπιακά Αθλήματα. Οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν με τις τεχνικές του μαύρου θεάτρου και του θεάτρου σκιών. Επίσης έγραψαν χαικού με θέμα τον Ολυμπισμό.

        Το project «φρέναρε» απότομα, λόγω της πανδημίας, αλλά δεν διακόπηκε. Και μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αναβλήθηκαν για την επόμενη χρονιά, όμως τα παιδιά έφεραν τα μετάλλια στη χώρα μας μέσα από τα e-sports που πήραν μέρος. Και δεν είναι καθόλου λίγα.

    1 χρυσό , 4 ασημένια 4 χάλκινα είναι η συγκομιδή του σχολείου μας για την Ελλάδα.

        Για περισσότερες πληροφορίες και παρουσίαση των δραστηριοτήτων μπείτε στον σύνδεσμο εδώ.

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.