30-01-2015 ως 05-02-2015 Εγκαίνια σχολικής βιβλιοθήκης!!

 

29 και 31 – 01 – 2018: Γενέθλια της βιβλιοθήκης μας! Η καλλιτεχνική ομάδα «Το χωνί και το μελώνι» μαζί μας… 

4ηχρονιά λειτουργίας της δανειστικής μας βιβλιοθήκης! Με αφορμή λοιπόν τα τέταρτα γενέθλια, προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την καλλιτεχνική ομάδα «Το χωνί και το μελώνι» και όλα τα παιδιά μας είχαν την εμπειρία κατά τάξη να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σύντομων αφηγήσεων με αλληλουχία και με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια. Η όλη δράση διήρκησε δύο μέρες.

Ποια όμως ήταν η θεματική των παραμυθιών αλλά και των παιχνιδιών; Το δάσος και οι σπάνιες ομορφιές του με τα οποία ασχολούμαστε όλη τη χρονιά φέτος.

Ειδικότερα, τα παιδιά κάθε τάξης άκουσαν σύντομους μύθους για την ιστορία δέντρων όπως το πεύκο, τη δρυ, το κυπαρίσσι, την πικροδάφνη, αφηγήσεις για τα δέντρα και τη ζωή τους στις πόλεις (Θ. Χορτιάτη, «Η κυρά της αυλής»), νορβηγικές ιστορίες  για τα ζώα του δάσους, τις συνέπειες της διαταραχής του οικοσυστήματος αλλά και ιστορίες για αναδάσωση. Στα μεγαλύτερα παιδιά διαβάστηκε και το γράμμα του φύλαρχου των Ινδιάνων προς τον ΟΗΕ για την προστασία της γης. Τα παιδιά κάθε τάξης, πριν φύγουν από το χώρο της βιβλιοθήκης, συμμετείχαν και σε ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι που προσομοίωνε με απλό και εύληπτο τρόπο την τροφική αλυσίδα και τις συνέπειες που ακολουθούν αν σπάσει ένας κρίκος της.

Ακολούθησαν κατά τάξη παιχνίδια όπως κρυπτόλεξα, σταυρόλεξα, παντομίμες, αινίγματα κ.α. που αξιοποιούσαν όλα το λεξιλόγιο του δάσους ώστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία με παιγνιώδη τρόπο να εξοικειωθούν με αυτό. Δείτε μερικά στιγμιότυπα…

07 – 02 – 2017

Συντροφιά με μια συγγραφέα

29 – 01 – 2016

ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ? ΓΕΝΕΘΛΙΑ

IMG_8917

IMG_8916

 

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ

30 Ιανουαρίου, Γιορτή των Τριών Ιεραρχών, αλλά και μέρα ξεχωριστή, μέρα μεγάλης χαράς και τιμής για το σχολείο μας, με ιδιαίτερο πρόγραμμα, αφού σήμερα εγκαινιάζεται η καινούρια σχολική μας βιβλιοθήκη!

Την εκδήλωση αυτή λάμπρυναν και τίμησαν με την παρουσία τους

  • ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης
  • η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Βασιλική Νικολέτου
  • ο καθηγητής Αστρονομίας του Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. κ. Αυγολούπης Σταύρος
  • ο καθηγητής του τομέα Γλώσσας και Ιστορίας του  Τ.ΕΠ.Α.Ε-Α.Π.Θ. κ. Καρακίτσιος Ανδρέας
  • ο Περιφερειακός Διευθυντής Π. και Δ. Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας κ. Γεώργιος Καρατάσιος
  • η Σχολική Σύμβουλος της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Ανατ. Θεσ/νικης κ. Αικατερίνη Σουσαμίδου
  • η Σχολική Σύμβουλος της 6ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Ανατ. Θεσ/νικης κ. Ευαγγελία Καταρτζή
  • ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Σωκράτης Πετκάκης
  • οι Διευθύντριες και οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμαριάς ?νυν και πρώην-
  • οι Συναδέλφισσες και οι Συνάδελφοι του Σχολείου
  • ο Πρόεδρος κ. Καλλιφατίδης Γιάννης και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου
  • ο απερχόμενος Συλλόγος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου
  • οι Γονείς και

         πάνω από όλους

  • τα πολυαγαπημένα μας Παιδιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με το τροπάριο των Τριών Ιεραρχών το οποίο έψαλλαν τα παιδιά της Ε? και της ΣΤ? τάξης του σχολείου μας.

Στη συνέχεια αναγνώστηκε το επίκαιρο για την εορτή των Τριών Ιεραρχών μήνυμα του Διευθυντή Π.Ε. Ανατ. Θεσ/νικης κ. Άγγελου Πολυζωίδη

Ακολούθησε καλοσώρισμα από τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Σωτηρία Σαμαρά η οποία απευθύνθηκε στους εκλεκτούς προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους το Σχολείο, ευχαρίστησε για το έργο τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, κ. Θεοδόση Μπακογλίδη αλλά και την Αντιδήμαρχο Παιδείας Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Βασιλική Νικολέτου για την ουσιαστική βοήθειά της στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης, αλλά και στο βαθύτερο κίνητρο αυτής της προσπάθειας που ήταν και είναι η απέραντη αγάπη για το παιδί και το όραμα να του δημιουργηθεί η προϋπόθεση να κινηθεί σε έναν χώρο πνευματικής αρχοντιάς, περιποιημένο, φιλικό, όπως του αξίζει, -άλλωστε και πολλά περισσότερα του αξίζουν- ώστε σιγά σιγά να επωαστεί, μέσα από αυτό το χώρο, με τρόπο αθόρυβο αλλά αποτελεσματικό η αγάπη του για τη λογοτεχνία «η οποία αναπτύσσει τη φαντασία, δίνει στη μοναξιά δημιουργική απασχόληση, χαρίζει μια πλούσια σε αποχρώσεις ευχαρίστηση, μετατρέπει τις γνώσεις σε απόψεις, φιλιώνει τον άνθρωπο με τον εαυτό του, διαμεσολαβεί ανάμεσα στον μαθητή και στον κοινωνικοϊστορικό του χώρο». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις φιλαναγνωστικές δράσεις του Σχολείου που με ιδιαίτερη φροντίδα επιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί. Τέλος, ευχαρίστησε τους συνδέλφους και τις συναδέλφισσες του Σχολείου αλλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και τόνισε ότι χωρίς τη δική τους υποστήριξη θα ήταν αδύνατη η οργάνωση αυτής της εκδήλωσης.

Δείτε εδώ τη σχετική παρουσίαση

Κατόπιν χαιρετισμούς απηύθυναν:

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης

O κ. Μπακογλίδης στο μήνυμά του ανάδειξε ως καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία του έργου της Σχολικής Βιβλιοθήκης τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά και έδωσε τα συγχαρητήριά του στη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Σωτηρία Σαμαρά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου που στεγάζει το 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, διαμήνυσε τη στήριξη δημόσιου σχολείου από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότρυνε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και ευχήθηκε η βιβλιοθήκη να γίνει ένας πολυχρηστικός χώρος για όλα τα παιδιά της γειτονιάς.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Βασιλική Νικολέτου

Η κ. Νικολέτου αναφέρθηκε σε ερευνητικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η σχέση του παιδιού με το βιβλίο αναπτύσσεται από τα μικρά του χρόνια. Χαρακτήρισε το χώρο της βιβλιοθήκης ως ένα ήρεμο και ευχάριστο πόλο έλξης και για τα παιδιά και του δικού μας Σχολείου αλλά και για τα παιδιά των άλλων σχολείων της Καλαμαριάς και συνεχάρηκε τη Διευθύντρια του Σχολείου για το έργο. Τέλος, επισήμανε ότι το βιβλίο καλλιεργεί τη φαντασία και αφήνει ισχυρό το αποτύπωμά του στην ψυχή του παιδιού.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Π. και Δ. Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας κ. Γεώργιος Καρατάσιος

Ο κ. Καρατάσιος επισήμανε την αξία της δημιουργίας σχολικής βιβλιοθήκης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοτικού Συμβουλίου, της Σχολικής Συμβούλου και των Γονέων υπογραμμίζοντας ότι τότε μόνο δημιουργείται η συνθήκη ώστε η βιβλιοθήκη να είναι ενεργή. Ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής επισήμανε ότι από το 2004 που ασκεί τα καθήκοντά του αποτελεί όραμά του η δημιουργία σε κάθε σχολείο τέτοιου τύπου βιβλιοθήκης και κατέθεσε τη δική του εμπειρία δημιουργίας Σχολικής Βιβλιοθήκης, σε σχολείο της Νικόπολης. Στη συνέχεια συνεχάρηκε τη Διευθύντρια του Σχολείου, την ομάδα των έγκριτων εκπαιδευτικών, αλλά και το Δήμαρχο Καλαμαριάς που συμβαίνει, όπως είπε, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα παιδείας. Επιπλέον εξέφρασε τη συγκίνησή του για τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχτηκαν τα παιδιά, τόνισε ότι χάρηκε τα πρόσωπά τους και γενικότερα αποτίμησε την υποδοχή και την παρουσία του στο Σχολείο μας ως μια όμορφη και ξεκούραστη στιγμή στην άσκηση των καθηκόντων του. Τελειώνοντας το χαιρετισμό του και τιμώντας την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, έκανε αξιοσημείωτη αναφορά σε ρήσεις των Ιεραρχών, του Μ. Βασιλείου, του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου.

Η Σχολική Σύμβουλος της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Ανατ. Θεσ/νικης κ. Αικατερίνη Σουσαμίδου:

Η κ. Σουσαμίδου, ευχαρίστησε για την πρόσκληση, και εστίασε στο έργο του έμψυχου υλικού του Σχολείου, της Διευθύντριας και των εκπαιδευτικών. Τόνισε ότι θα υποστηρίξει την ιδέα της αξιοποίησης της βιβλιοθήκης από τα γύρω σχολεία αρμοδιότητάς της και κάνοντας αναφορά στην περιβαλλοντική ψυχολογία, την οποία, όπως είπε, υποστηρίζει, χαρακτήρισε το χώρο ως ιδιαίτερα πετυχημένο που θα εμπνέει τα παιδιά πάνω από όλα.

Κεντρικοί ομιλητές της χαρούμενης και δημιουργικής αυτής μέρας ήταν οι δύο πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, ο κ. Αυγολούπης Σταύρος, καθηγητής Αστρονομίας του Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. και ο κ. Καρακίτσιος Ανδρέας καθηγητής του τομέα Γλώσσας και Ιστορίας του   Τ.ΕΠ.Α.Ε-Α.Π.Θ.

Ο κ. Αυγολούπης, ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο Παιδείας της οποίας ήταν προσκεκλημένος και συνεχάρηκε τη Διευθύντρια του Σχολείου.

Στην ομιλία του είπε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να λέγεται η χώρα του Προμηθέα και κάλεσε τους παρευρισκομένους να διαβάσουν το έργο του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης». Τόνισε ακόμη ότι η γνώση είναι δύναμη στον άνθρωπο και ότι η ισοκατανομή της γνώσης θα δώσει την ομορφιά στη ζωή. Επιπλέον, επισήμανε ότι σε καμία χώρα στον κόσμο δεν υπάρχει ένας τέτοιος μύθος σαν αυτόν του Προμηθέα Δεσμώτη, στον οποίο αναδεικνύεται η θυσία μέχρι θανάτου για το σκόρπισμα της γνώσης. Ο κ. Αυγολούπης αναφέρθηκε επίσης σε τρεις σημαντικές ευχές στις οποίες εστιάζει ο Πλάτωνας: στην υγεία, στην ισορροπία και ομορφιά και στη γνώση. Προεκτείνοντας, είπε, ότι μέσω του παιδικού βιβλίου, η γνώση συνυφαίνεται με τη χαρά.

Στη συνέχεια παρουσίασε το βιβλίο του «Το ρολόι του ουρανού». Μίλησε για νεφελώματα που οι αστρονόμοι ονομάζουν «μαιευτήρια άστρων», για τα αστέρια που γεννιούνται, ωριμάζουν και πεθαίνουν, αλλά και για τη λάμψη των αστεριών. Ειδικότερα επισήμανε ότι τα αστέρια αν δεν λάμψουν, δεν ζουν και συνεκδοχικά αποφάνθηκε ότι κι εμείς οι άνθρωποι πρέπει να λάμψουμε για να ζήσουμε, τονίζοντας ότι μας διδάσκουν γι? αυτό τα αστέρια. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον ήλιο, στους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν, στο στρώμα της ατμόσφαιρας που σαν κουβέρτα προστατεύει τη γη, στους μετεωρίτες, στα πεφταστέρια, στους κομήτες.

Η επιστημονική γνώση για το ηλιακό μας σύστημα με τρόπο γλαφυρό, οικείο και παραστατικό στάλαζε αργά-αργά σε μικρούς και μεγάλους…

Ο κ. Καρακίτσιος τόνισε τη σημασία της από κοινού προσπάθειας για τη δημιουργία της σχολικής βιβλιοθήκης. Κατόπιν απηύθυνε την ομιλία του στα πλέον σοβαρά μέλη της παρέας της μέρας, στα παιδιά, και ειδικότερα απηύθυνε σε αυτά το ερώτημά του, αν μπορούν να μάθουν στους γονείς τους να διαβάζουν λογοτεχνία αλλά και στους γονείς, αν μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους να διαβάζουν λογοτεχνία. Μίλησε ακόμη για τον βίαιο αποχωρισμό των παιδιών ? καθώς μεγαλώνουν- από τη συνομιλιακή διεπίδραση που λέγεται «διαβάζουμε βιβλία μαζί γονιός και παιδί” αλλά και την επίδραση που έχει αυτού του είδους ο αποχωρισμός στη σχέση παιδιού-βιβλίου και μεταξύ πολλών και σημαντικών άλλων παρότρυνε γονείς και παιδιά για μια από κοινού βόλτα στο βιβλιοπωλείο.

 

Στη σημερινή όμως εκδήλωση την παράσταση έκλεψαν τα πολυαγαπημένα μας πρωτάκια που με τρόπο καταπληκτικό ζωντάνεψαν τις σελίδες του βιβλίου «Το ρολόι του ουρανού». Κάθε πρωτάκι και μια σελίδα του βιβλίου με τον μικρό Β. στον ρόλο του σελιδοδείκτη!

IMG_8874

 Την εικονογράφηση των ζωντανών σελίδων έκανε η εκπαιδευτικός Εικαστικών του σχολείου, κ. Καγιάννα Παναγιώτα. 

HPIM1469 HPIM1467 HPIM1466 HPIM1465 HPIM1464 HPIM1463 HPIM1462 HPIM1461 HPIM1460 HPIM1459 HPIM1458 HPIM1457 HPIM1456 HPIM1455 HPIM1454

Τη διδασκαλία του περιεχομένου των σελίδων πραγματοποίησε η εκπαιδευτικός της Α’ τάξης κ. Αγγελική Κόκλα.

Την ορχήστρα και χορωδία του σχολείου μας οργάνωσε και δίδαξε ο εκπαιδευτικός μουσικής κ. Τριγγίδης Νίκος.

Το τραγούδι της υποδοχής των προσκεκλημένων δίδαξε η εκπαιδευτικός της ΣΤ΄ τάξης κ. Στεφανίδου-Στήβενς Μαρία

Φιλαναγνωστικές δράσεις και φωτογραφικά στιγμιότυπά τους επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός της Ε’ τάξης κ. Κούφα Μαριάννα

Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Στεφανίδου-Στήβενς Μαρία και Αρβανιτίδου Λαμπρινή

Το στολισμό του χώρου, την ηχητική υποστήριξη την επιμέλεια και το χειρισμό των προβολών φρόντισε και οργάνωσε ο εκπαιδευτικός της ΣΤ? τάξης κ. Αϊβάτογλου Ιορδάνης

Ευχαριστούμε πολύ, από καρδιάς, τους παραπάνω εκπαιδευτικούς, την Υποδιευθύντρια του Σχολείου κ. Κασιώρα Μαρία και όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας, διότι σε καιρούς δύσκολους, κρατώντας ψηλά τα ιδεώδη της παιδείας μας, ο καθένας και η καθεμιά με τον τρόπο τους συνέβαλαν τα μέγιστα για την πραγματοποίηση των εγκαινίων.

Επίσης ευχαριστούμε πολύ, από καρδιάς, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, ιδιαίτερα την κ. Μόρφω Παναγιωτοπούλου, αλλά και όλα τα μέλη του προηγούμενου Συλλόγου Γονέων για την οικονομική ενίσχυση αλλά και γενικά για την ουσιαστική και σημαντική βοήθειά τους.

Tην εβδομάδα που ακολούθησε μετά τα εγκαίνια κάθε μέρα παραμυθάδες και συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας, μας τίμησαν, και κοντά τους παιδιά κάθε τάξης και δάσκαλοι περάσαμε αξέχαστες στιγμές στη βιβλιοθήκη μας:

  • Τρίτη, 3/2/2015. Ο συγγραφέας Βαγγέλης Τασιόπουλος παρέα με τα παιδιά της Ε και της ΣΤ τάξης…

Συνάντηση με τον Β. Τασιόπουλο

  • Τετάρτη, 4/2/2015. Η εκπαιδευτικός/συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη παρέα με τα παιδιά της Δ’ τάξης…

Σε λίγο τα νέα τους…

  •  Τετάρτη, 4/2/2015, το απόγευμα. Η εκπαιδευτικός συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου παρέα με πρωτάκια, γονείς και δασκάλους… Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και αναζητήστε τους…

                    http://ardjanidou.psichogios.gr/

  • Πέμπτη, 5/2/2015. Η βιβλιοθηκονόμος κ. Βασιλική Κάργα παρέα με τα παιδιά της Δ’ τάξης…

                 Ζωντανεύοντας “το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί ποτέ…”

 HPIM1416 HPIM1418 HPIM1421 HPIM1422 HPIM1424 HPIM1426 HPIM1420

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.